Raportointi, ilmoitukset ja analytiikka
Dashboardit
Klassisten dashboardien käytön aloittaminen

Opi valitsemaan erilaisia dashboard-työkaluja, jotta saat parhaat tiedot hakutuloksistasi, ja muokkaa sekä mukauta dashboardejasi.

Cheyenne V. avatar
Tekijä: Cheyenne V.
Päivitetty yli viikko sitten

Klassiset dashboardit ovat alkuperäisiä dashboardeja Analysoi-osiossa. Ne hyödyntävät Explore-hakujasi tietojen haussa eri työkaluihin.

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavat asiat:

Vaatimukset

Ennen kuin rakennat klassisen dashboardin, sinun on täytynyt luoda vähintään yksi Exploren tallennettu haku. Lisätietoja haun luomisesta Exploressa.

Klassisen dashboardin rakentaminen

Klassiset dashboardit löytyvät Analysoi-välilehdestä. Luo klassinen dashboard noudattamalla alla olevia ohjeita.

1. Napsauta Analysoi vasemmasta siirtymispalkista

2. Siirry klassisen dashboardin osioon

3. Napsauta Luo

4. Anna dashboardille nimi

5. Valitse oikeasta yläkulmasta Lisää työkalu

6. Valitse työkalu, jonka haluat lisätä

7. Klikkaa Lisää dashboardiin oikeassa alakulmassa

8. Tämän jälkeen pääset takaisin dashboardin pääsivulle. Valitse Määritä lisäämäsi työkalun kohdalla

9. Oikealle puolelle ilmestyy ponnahdusikkuna. Täällä voit antaa työkalullesi uuden otsikon ja säätää asetuksia sekä suodattimia, kuten

1. Valitse syöte tai useita syötteitä

2. Valitse kaavion tyyppi

3. Muuta kansion muotoa

4. Kytke kansiot päälle tai pois päältä

5. Mainosarvon muuttaminen

6. Valitse valuutta

7. Valitse päivämäärän tarkkuus

10. Napsauta Tallenna

11. Toista vaiheet 5–9 tarpeen mukaan

Huomautus: voit lisätä enintään yhdeksän työkalua kuhunkin klassiseen dashboardiin.

Työkalujen muokkaaminen ja poistaminen

Widgettien muokkaaminen

1. Napsauta Analysoi vasemmasta siirtymispalkista

2. Valitse klassinen dashboard, jota haluat muokata

3. Valitse oikeassa yläkulmassa oleva rataskuvake

4. Siirry muokattavaan työkaluun

5. Valitse työkalun rataskuvake

6. Oikealle puolelle avautuu työkalurivi

1. Päivitä asetusten kautta työkalun kokoonpano valitsemalla kukin kategoria ja muuttamalla valittuja vaihtoehtoja.

2. Tarkenna suodattimien avulla työkalussa näytettävää sisältöä maan, kielen tai sävyn mukaan.

7. Napsauta Päivitä

8. Valitse oikeasta yläkulmasta Tallenna

Työkalujen poistaminen

1. Napsauta Analysoi vasemmasta siirtymispalkista

2. Valitse klassinen dashboard, jonka haluat päivittää

3. Valitse oikeassa yläkulmassa oleva rataskuvake

4. Siirry poistettavaan työkaluun

5. Valitse roskakori-kuvake

6. Valitse OK

7. Valitse oikeasta yläkulmasta Tallenna

Dashboardin värien mukauttaminen

Voit päivittää koontinäytössä käytetyt värit vastaamaan paremmin tuotemerkkiäsi ja kilpailijoitasi, mikä helpottaa hallintapaneelien esittämistä ja vientiä raportointia varten.

1. Napsauta Analysoi vasemmasta siirtymispalkista

2. Valitse klassinen dashboard, jonka haluat päivittää

3. Valitse oikeasta yläkulmasta Toiminnot

4. Napsauta Aseta kaavion värit

5. Valitse nykyinen väri, jonka haluat päivittää, muokkaa väriä

6. Valitse OK

7. Kun kaikki värit on päivitetty, tallenna kaikki muutokset valitsemalla OK

Huom: kaikki työkalut eivät tällä hetkellä tue mukautettuja värejä ja/tai värit eivät ehkä näy jaettaessa.

Työkalutyypit

Yleisimmin käytetyt työkalut

Medianäkyvyys

Medianäkyvyys-työkalu on yleisimmin käytetty työkalu. Sen avulla voit analysoida tietyn haun medianäkyvyyttä valitun ajanjakson aikana.

Voit valita useita hakuja tähän työkaluun, sekä vertailla eri vuosia halutessasi keskenään.

Tämä medianäkyvyystyökalu on erityisen hyödyllinen silloin, kun haluat analysoida organisaatiosi toimituksellisen median näkyvyyttä sosiaaliseen mediaan verrattuna, kuten esimerkissä alla:

Share of Voice

Jos haluat saada tietoa siitä, kuinka paljon brändisi tai tuotteesi saa medianäkyvyyttä kilpailijoihin verrattuna, Share of Voice on oikea apuväline.

Tämä työkalu on yksi suosituimmista, ja se voi näyttää tulokset sekä osumamäärinä tai prosenttiyksiköinä. Suodattimia voidaan käyttää myös, jotta voit keskittyä tiettyihin kiinnostaviin markkinoihin.

Potentiaalinen tavoittavuus

Jos olet julkaisemassa uutta tuotetta ja haluat lähettää tiedotteen tuotteesta mielipidevaikuttajille ja toimituksiin. Haluat todennäköisesti ymmärtää kuinka moni on nähnyt tiedotteen. Tällöin Potentiaalinen tavoittavuus on korvaamaton.

Tämä työkalu antaa tietoa siitä, kuinka moni on voinut nähdä brändin, tuotteen, tapahtuman tai aiheen valittuna ajanjaksona. Suosittelemme käyttämään potentiaalista tavoittavuutta indikaattorina sille, miten brändisi tai yrityksesi suoriutuu ajan mittaan, sen sijaan, että olettaisit tietyn määrän ihmisten nähneen sinua mainitsevan artikkelin.

Saamme tavoittavuusluvut SimilarWeb-palvelusta, jonka kanssa teemme yhteistyötä. Palvelu näyttää tietokonetta tai mobiililaitetta käyttäneiden kävijöiden keskimääräisen määrän tietyllä sivustolla, jossa artikkelisi on (ei artikkelissa itsessään). On tärkeää huomata, että tämä luku ei kerro, miten moni ihminen on lukenut artikkelisi.

Potentiaalista tavoittavuutta voidaan kuitenkin käyttää mittarina siihen, miten suuri yleisösi on, sillä korkean tavoitettavuuden ja sen välillä, miten moni todellisuudessa lukee artikkelisi, on olemassa korrelaatio.

Tämän vuoksi potentiaalisen tavoittavuuden työkalu tarjoaa käsityksen potentiaalisten katsojien määrästä, jotka ovat olleet altistuneet brändille, tuotteelle, tapahtumalle tai aiheelle tietyn ajanjakson aikana. Tämä auttaa sinua viime kädessä tunnistamaan potentiaalisen yleisösi koon sen sijaan, että analyysiä rajoitetaan niiden artikkelien määrään, joissa tuotemerkki tai tuote on mainittu.

Mainosarvo (AVE)

Monet PR-ammattilaiset käyttävät mainosarvotyökalua määrittääkseen medianäkyvyyden dollarimääräisen arvon. On kuitenkin tärkeää huomata, että se tarjoaa arvioidun mitan eikä tarkkaa arvoa, ja tästä syystä jotkut päättävät olla mittaamatta mainosarvolla.

Sävy

Sävy-työkalu kertoo kuinka näkyvyys on jakautunut positiiviseen tai negatiiviseen sävyyn valittuna ajanjaksona tuotemerkin, tuotteen, tapahtuman tai aiheen osalta.

Monet asiakkaat käyttävät tätä widgetiä tunnistamaan negatiivisten tai positiivisten mielipiteiden piikit ja pääsemään sitten kiinnostavaan sisältöön yhdellä napin painalluksella. Widget toimii parhaiten yhdellä syötteellä.

Kokonaisnäkyvyys

Kokonaisnäkyvyys kertoo nykyisen medianäkyvyyden kokonaismäärän sekä muutoksen edelliseen vastaavaan ajanjaksoon.

Sijaintiin perustuvat työkalut

Maailmankartta

Maailmankartta-työkalu näyttää, miten näkyvyys jakautuu maittain, minkä jälkeen voit syventyä tarkemmin sinulle tärkeisiin osa-alueisiin. Lue lisää lämpökartoista.

Mediaosumien määrä näytetään värisaturaatiolla - se auttaa sinua ymmärtämään, missä maantieteellisessä paikassa aihe on eniten esillä. Katso seuraava esimerkki:

Top maat

Kuten 'suosituimmat kielet' -työkalu, 'suosituimmat sijainnit' -työkalu kertoo miten tuotteesi, brändisi, tapahtumasi tai valittu aihe näkyy eri maissa. Työkalu näyttää 10 suosituinta maata, missä valitusta aiheesta puhutaan. Tämä auttaa tunnistamaan markkinat missä valittu haku on eniten puheenaiheena.

Sosiaalisen median työkalut

Sosiaalisen median tavoittavuus

Sosiaalisen median tavoittavuus -työkalu kertoo niiden henkilöiden potentiaalisen määrän, jotka ovat nähneet tietyn viestin sosiaalisessa mediassa. Tavoittavuus auttaa sinua tunnistamaan potentiaalisen yleisön koon ja ymmärtämään, minkälaiset viestit ovat sosiaalisessa mediassa kauaskantoisia. Sosiaalisen median tavoittavuuteen voi sisällyttää yhden hakualueen.

Tavoittavuus vs. Osumat (Sosiaalinen media)

Sosiaalisen median laajennus antaa sinulle mahdollisuuden vertailla osumamääriä sekä tavoittavuutta julkaisuista. Se esitetään kahtena viivana. Kokeilemme myös uutta, helpompaa käyttöliittymää tämän työkalun kanssa: asetukset näkyvät ikkunana sivupalkin sijaan.

Eniten julkaisseet tavoittavuuden mukaan

Katso, mitä tunnettuja sosiaalisia profiileja ja tuotemerkkejä julkaistaan brändistä, toimialasta tai kilpailijasta. Tämä widget näyttää Twitterin, Facebookin ja Instagramin parhaat sosiaaliset profiilit, jotka vastaavat tiettyä hakua. Tämä on premium-paketin käyttäjien käytettävissä oleva widget.

Huomio: tämä työkalu ei tällä hetkellä sisällä Excel-raportteja eikä sitä näytetä, kun dashboard-raportti lähetetään sähköpostilla. Tämä työkalu on kuitenkin saatavilla jaetuissa dashboardeissa.

Tärkeimmät sosiaalisen median julkaisut

Suosituimmat sosiaalisen median julkaisut -työkalu näyttää yhteenvedon tavoittavuudeltaan suurimmista julkaisuista annetulla ajanjaksolla. Se voi näyttää enintään 5 syötettä.

Eniten julkaisseet

Tässä työkalussa näet julkaisseen tilin mukaan jaoteltuna, mitkä tilit ovat kirjoittaneet brändistä, tuotteesta, tapahtumasta tai aiheesta. Työkalu näyttää 10 eniten julkaissutta tiliä missä tahansa sosiaalisen median kanavassa.

Edistykselliset työkalut

Sävyvertailu

Sävyvertailu-työkalu tarjoaa tietoja siitä miten brändisi, tuotteesi, tapahtuman tai valitun aiheen sävy kehittyy positiiviseen tai negatiiviseen suuntaan ajan mittaan.

Samaan aikaan voit mitata miten sävyvertailulla, miten sävy kehittyy kilpailijoihin verrattuna.

Tärkeimmät kielet

Oletetaan, että suunnittelet tuotteen julkaisemista kehittyvillä markkinoilla ja olet tehnyt tutkimusta. Sinun on todennäköisesti tunnistettava tärkeimmät kielet, joilla kiinnostavasta aiheestasi keskustellaan, ja alueet, joilla se herättää keskustelua.

Suosituin kieli -työkalu jakaa asiakirjat kielen mukaan. Siksi siitä voi olla paljon apua, jos etsit aihetta, jolla on maailmanlaajuinen presenssi. Widget näyttää 10 suosituinta kieltä, joilla aihetta käsitellään eniten, ja auttaa sinua ymmärtämään, millä kielillä aihe on trendikäs.

Eniten postanneet & Top lähteet

Monet teistä pitchaavat ja lähettävät tietoa hyvin kohdennetulle vaikuttajaryhmälle tai julkaisuille kiinnostavalla toimialalla. Suosituimmat julkaisijat- ja suosituimmat lähteet -työkalujen avulla voit tunnistaa avainyleisösi.

Suosituimmat julkaisijat -työkalu tarjoaa tietoa siitä, miten brändin, tuotteen, tapahtuman tai aiheen näkyvyys jakautuu julkaisijoiden mukaan. Työkalu näyttää 10 suosituinta julkaisijaa, jotka jakavat eniten sisältöä jostakin aiheesta missä tahansa somekanavassa, heidän käyttäjätunnustensa perusteella.

Suosituimmat lähteet -työkalu antaa tietoa siitä, miten brändin, tuotteen, tapahtuman tai aiheen uutisointi jakautuu tiedotusvälineiden mukaan. Työkalu näyttää 10 suosituinta lähdettä, joissa aihe on saanut eniten näkyvyyttä, ja auttaa sinua ymmärtämään, missä julkaisuissa ja somealustoilla aihe on esillä.

Sisältö

Sisältövirta-työkalu näyttää viimeisimmät osumat valitusta hausta, kirjanmerkistä tai RSS-syötteestä.

* Käyttäjävinkki: Käytä Tunnisteita korostaaksesi tärkeimmät asiakirjat Content Stream -widgetissä ja näytä nopea vilkaisu tärkeistä asiakirjoista samalla kun tutkit vastaavaa analytiikkaa hallintapaneelissasi.

Kuva

Jotkut asiakkaat haluavat lisätä valokuvia tai kuvatiedostoja Dashboard-säilöön.

Kuvatyökalun avulla voit brändätä dashboardisi tai näyttää kuvia, jotka liittyvät työkalujesi sisältöön. Tämä toimii hyvin myös silloin, kun jaat dashboardin johtoryhmän kanssa tai viet ja raportoit sisältöäsi. Kuvat voivat olla jpg-, png- tai gif-muodossa.

Tekstilaatikko

Text Widget näyttää yksinkertaisesti tekstilohkon, joka voidaan lisätä tai määrittää muokkaustilassa.

Jotkut asiakkaamme käyttävät tätä kuvatakseen mitä varten dashboard on rakennettu ja mitä siinä mitataan.

Tästä voi olla hyötyä suhdetoiminnan ammattilaisille, jotka tekevät kenttää mahdolliselle asiakkaalle tai raportoivat ponnisteluistaan.

Teemat

Trendaavat teemat -työkalu antaa tietoja avainsanoista ja avainlauseista, joita useimmiten käytetään brändin, tuotteen, tapahtuman tai aiheen yhteydessä.

Näytettyjen termien koko osoittaa, kuinka usein niitä käytetään tuloksissasi toisiinsa nähden. Suurempia termejä on käytetty useammin kuin pienempiä termejä.

Työkalu voi myös auttaa sinua tunnistamaan avainsanat, jotka haluat ehkä lisätä hakuun tai poistaa hausta. Työkalu toimii parhaiten yhdellä syötteellä.

Alla on esimerkiksi Rion kesäolympialaisten teemapilvi:

Nousussa olevat teemat

Nousussa olevat teemat -työkalu on Teemat-työkalun laajennus. Se auttaa ymmärtämään, mitkä hakufraasit liittyvät useimmin brändiin tietyn ajanjakson aikana. Se tarjoaa reaaliaikaisen vertailun termeistä kuluvan ajanjakson sisällössä (uudet), edellisen jakson sisällössä (kadonneet) ja termeistä, jotka toistuvat molemmilla ajanjaksoilla (aiemmin olemassa olevat). Näin saat käsityksen siitä, kuinka käsitys brändistä muuttuu ajan myötä.

*Käyttäjävinkki: tämän työkalun koko näkymän avaaminen tuo vasemmassa yläkulmassa esille vertailtavien kuluvan ja edellisen ajanjakson päivämäärävälit

Pohjimmiltaan 'Nousussa olevat teemat' -työkalu näyttää, kuinka aiheen ympärillä käytetty kieli ja termit muuttuvat mediassa ajan myötä. Se voi olla hyödyllinen tapa tutkia muutoksia brändikäsityksessä ja brändin mainitsemiseen liittyvissä aiheissa. Tämä työkalu toimii parhaiten yhdellä syötteellä.

Voit mukauttaa täydennyksiä, joita käytetään termien näyttämiseen tässä työkalussa. Näitä ovat avainlauseet ja konseptit.

Täydennys: Avainlausekkeet

Avainlauseen tai terminologian ekstraktio on automaattinen menetelmä tärkeimpien sanojen ja lausekkeiden poimimiseen tekstistä, ja se on valtava aihe luonnollisen kielenkäsittelyn (NLP) alalla. Emme käsittele algoritmisia yksityiskohtia siitä, miten tämä tehdään, mutta on syytä huomata, että pelkästään se, kuinka usein termi esiintyy dokumentissa, ei määritä sitä, onko se avainlauseke vai ei. Myös muut tekijät, kuten kuinka yleinen tietty sana tai sanajono on englanniksi (tai muulla kielellä), punnitaan.

Joten jos esimerkiksi termi ”mobiilikakku” ei olisi koskaan esiintynyt aiemmin, niin algoritmi luokittelee kyseisen termin avainlauseeksi, vaikka se esiintyisikin vain kerran artikkelissa. Jos esimerkiksi avainlausekkeiden ekstraktori analysoisi kirjan ”Liisan seikkailut ihmemaassa” sisältöä, se löytäisi termejä ja avainlausekkeita, kuten ”toukka”, ”hatuntekijä”, ”kaninkolo”, ”rusakko”, ”irvikissa” jne. Avainlausekkeet ovat tyypillisesti yksittäisiä substantiiveja tai substantiivilausekkeita tai ihmisten, paikkojen tai organisaatioiden erisnimiä.

Täydennys: Käsite

Tämä täydennys luokittelee "käsitteet" Wikipedian avainsanojen ja teemojen perusteella. Meltwater on analysoinut Wikipedian sivut käyttämällä omaa algoritmia, joka löytää yksilölliset avainsanat, -lausekkeet ja -teemat. Ne yhdistetään sitten Wiki-sivun aiheeseen, ja aiheesta tulee "käsite". Kaikki Meltwaterissa olevat dokumentit, joissa esiintyvät nämä yksilölliset avainsanat, -lausekkeet ja -teemat, luokitellaan kyseiseen käsitteeseen.

Google Analytics

Google Analytics -widget auttaa sinua ymmärtämään verkkosivustollesi tuotua verkkoliikennettä. Yhdistämällä sisällömme verkkosivustosi liikenteeseen saat selkeämmän kuvan siitä, minkä tyyppiset artikkelit toivat käyttäjät sivustoosi.

Some-jaot

Somejaot auttavat sinua ymmärtämään kaikkien toimituksellisten dokumenttien somejakojen reaaliaikaisen määrän. Tämä työkalu tarjoaa sinulle sosiaalisen median vuorovaikutusten (kuten viestit, jaot, uudelleentwiittaukset jne.) määrän valitun online-uutisartikkelin muodossa. Suosituimmat some-jaot -työkalu näyttää niiden artikkeleiden paremmuusjärjestyksen, joilla on eniten näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa tietyn aikavälin aikana. Työkalu toimii käytettäessä yhtä hakua tai hakukansiota.

Lisätietoja some-jaoista.

FAQ

Mitkä työkalut ovat väriltään muokattavissa, voidaan jakaa jaettavien dashboardien kautta ja voivat näyttää myös mukautetun värin?

*Sosiaalisen median tavoittavuus -työkalu käyttää kaavion värejä kuvaamaan eri sosiaalisen median lähteitä.